Çocuklar eğlenerek öğreniyor – Esra Tunçok Kılyar

Çocuklar eğlenerek öğreniyor – Esra Tunçok Kılyar

Söyleşi Röportajlar Çocuklar eğlenerek öğreniyor – Esra Tunçok Kılyar

Çocukların mühendislik bilgilerini eğlenerek ve pratikte uygulayarak öğrenmesini amaçlayan EFK (Engineering For Kids) Kurucu Ortağı Esra Tunçok Kılyar ile atölye ve eğitimlerle ilgili bilgi aldık.

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Şubat 8, 2017

EFK’yı Türkiye'ye getirme fikri nasıl oluştu, nedeniniz neydi?

Açıkçası bu yola kendi çocuklarımın eğitim sürecini iyileştirmek üzere çıktım. Araştırmalarım sonucunda EFK ile tanıştım. Engineering For Kids, fen, matematik ve teknoloji eğitimi alanlarında yoğun bir eğitim geçmişine ve 20 yılı aşkın ders verme tecrübesine sahip olan eğitimci Dori Roberts'ın fikri olarak Amerika’da doğan bir eğitim merkezi. Açıldığı 2009 yılından bu yana dünya çapında 160’ı aşkın merkezi ile binlerce çocuğa ulaşmış durumda. Ben de EFK eğitimlerinin faydalarını hem kendi çocuklarıma hem de bütün çocuklara aşılamak istedim. Uzun yıllar boyunca Dubai’de yaşamamdan dolayı ilk olarak orada faaliyete geçirdim. Daha sonra da Türkiye’deki çocukların da fayda sağlaması için kolları sıvadım ve Engineering For Kids’i Türkiye’ye taşıdım.

STEM metodu nedir? Neyi amaçlar ya da destekler?

Engineering For Kids’de eğitim, STEM (Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik) felsefesi benimsenerek öğretmen merkezli sınıflar yerine, öğrenci merkezli sınıflarda verilmektedir. Çocuklar, sınıflarımızda problem çözme yetilerini geliştirmekte, keşif ve araştırmayla öğrenmektedir. STEM ile standart akademik kavramlar gerçek yaşamda karşılaşılan problemlerle harmanlanır ve öğrenciler çözümlerinde bilimi, teknolojiyi, mühendisliği ve matematiği uygulamaya teşvik edilir. Yapılan deneyler ve uygulamalar sayesinde çocuklar hem el becerilerini ve düşünce tarzını geliştirir hem de eğlenerek öğrenir.

Unutulmaması gereken en önemli husus STEM yaklaşımında zihinsel gelişime yönelik hedefler ön planda olması. Zihinsel yetenekler, hipotez geliştirme, tahmin etme, kendi deneyimlerinden ve çevresinden yola çıkarak dünyayı anlamaya çalışma, fikirleri analiz etme, yanlışlardan öğrenme gibi kavramları içerir. Bu nedenle EFK eğitimlerinin okul öncesi eğitim döneminde çocuklar ile buluşması önemlidir.

Çocukların okul eğitimlerine ne gibi faydaları olur?

Engineering For Kids aracılığı ile birçok ülkenin eğitim sistemini inceleme şansımız oldu. Birçok ülkeye karşın, ülkemizde fen bilimleri dersleri küçük yaşlarda başlıyor. Bu durum sevindirici gibi gözükse de, ne yazik ki öğrenilen bilginin kulanıma geçirilmesi konusunda ülkemiz birçok ülkenin gerisinde kalıyor. Bir bilginin ezberden öteye gidebilmesi için uygulamaya geçirilmesi gerekli. Biz de EFK olarak bu noktada devreye giriyoruz. Okul öncesi kurumlarda ve ilköğretim okullarımızda sunulan eğitimlere ek olarak 4-14 yaş arası çocuklara, mühendislik tasarım sürecini öğretip deneyimletirken, STEM metodolojisi ile çağın gerektirdiği 21. yüzyıl becerilerini kazandırıyoruz.

Ayrıca EFK olarak çocukların doğal mühendisler olduğunu kabul ediyor ve eğitimlerimizi mühendislik tasarım sürecinin “ SOR, DÜŞÜN, TASARLA, YAP, TEST ET, GELİŞTİR “ kavramlarıyla işliyoruz.

Çocuklar fen ve matematik alanlarını günlük yaşamlarında/pratikte fark edecek şekilde ve eğlendirici taraflarıyla öğrenecekler diyebilir miyiz?

Elbette. Yapılan deneyler ve uygulamalar sayesinde çocuklar hem çesitli matematik ve fen bilimleri kavramlarını öğreniyor, hem de el becerilerini ve düşünce tarzlarını geliştiriyor. Uygulama ile öğrenme sırasında hem de çok eğleniyorlar. Ayrica çocuklar hata yapmaktan korkmamaya başlıyor, hata yapmanın ve bu hataları kendi keşfettikleri yollarla çözmenin öğrenmenin en güzel ve eğlenceli yolu olduğunu anlıyorlar. Bu da günlük yaşamlarında karşılaştıkları sorunlara çözüm üretme becerisi kazandırıyor.

EFK’yı diğer atölyelerden ayıran fark nedir? Ülkemizde benzer atölyeler var mıdır?

EFK’yi diğer atölyelerden ayıran temel unsurların başında sürekli gelişen, kendini yenileyen içeriği ve bu içeriğin STEM felsefesi benimsenmiş sınıflarda çocuklarımıza aktarımıdır.

Biz içerik olarak işe, çocuklara mühendislik kavramından bahsedip hangi mühendisin ne yaptığını anlatarak başlıyoruz.Daha sonra ele alınan mühendislik dalı bazında kavramlara, deney ve uygulamalara geçiyoruz. Örneğin, uzay ve havacılık mühendisliği dersinde çocuklar ‘Mars’a inen uzay araçlarını, roketlerini kendileri yapıyorlar. Bu roket bir kamıştan ya da su şişesinden olabiliyor, bunu yaparken havanın ittirme kuvvetini, su basıncını görmüş oluyorlar. Adeta teorik bilgiyi onlara farkında olmadan öğretiyoruz. Bu da Türkiye’de bizi ayrıcalıklı kılan unsurlardan biri.

Çocuğum mühendis olsun, doktor olsun diye onları daha ilkokulda kalıplara sokmaya başlayan ebeveynlerin tavırlarını da değiştirmek istiyoruz. Önemli olan çocuğun merak etmesini sağlamak. Programın en temel amaçlarından biri de çocuklar arasında oluşturulmaya çalışılan rekabet duygusunu törpüleyip, yardımlaşmayı aşılamak. Yani bu noktada verdiğimiz uygulamalı eğitim içeriği ile farklılaşıyoruz.

EFK’nın yakın-orta-uzun dönemde plan ve projeleri nelerdir?

Şu an yalnızca İstanbul Anadolu Yakası’nda bulunan merkezi öncelikle Avrupa Yakası ve Anadolu şehirlerine de yayılabilmek. Ayrıca fen bilgisi ve matematik programlarının içine uygulamalı mühendislik dersi eklemek isteyen özel okullardan da teklif almaktayız. Kendi merkezimizin dışında Oyuncak Müzesi gibi merkezlerde de atölyeler gerçekleştiriyoruz. Bu çalışmayı daha da genişletmek istiyoruz.

Çocukların doğum günlerini de bilimsel eğlence aktivitesi yaparak kutlamak da mümkün. Okullarda, yaz kamplarında ve merkezlerde çocuklar için eğlence ve bilimsel deneyi bir araya getirip etkinlik düzenliyoruz. Bu aktiviteleri de genişletmek istiyoruz.

Röportaj: www.istanbul.net.tr
24.01.2017

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Resime sağ tıklayıp jpg formatında farklı kaydedebilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT