9. İTEF - İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali

9. İTEF - İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali

Tarihler: 06 Mayıs 2017 Cumartesi ~ 11 Mayıs 2017 Perşembe

Yer: Çeşitli Meknlar

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr May 6, 2017 ~ May 11, 2017

Türkiye'nin uluslararası ilk edebiyat festivali olan İTEF- İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali'nin dokuzuncusu "Şehir ve Hayal" temasıyla 6-11 Mayıs 2017 tarihleri arasında gerçekleşecek. Festivalin 2017 programında, 8’i yurtdışından, 22’si yerli olmak üzere 30 yazar, 20 yayıncılık profesyoneli ve 5 hikâye anlatıcısı ve 3 müzik grubu İstanbullu edebiyatseverlerle buluşacak. İTEF'in 2017 programında söyleşilerin, edebiyat panellerinin, öğrenci ve yazar buluşmalarının yanı sıra konserler, grafik performansları ve masal etkinlikleri gerçekleştirilecek.

Festival 6 Mayıs Cumartesi günü özel festival açılış etkinliği ile T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı Ahmet Hamdi Tanpınar Müze Kütüphanesi'nde başlayacak. İTEF, edebiyatseverleri dünyanın dört bir yanından gelen yazarlarla bir araya getirmeye ve onları yeni metinlerle tanıştırmaya devam edecek. Edebiyatseverler farklı kültürlerden yazarların, hayatı ve edebiyatı farklı perspektiflerden yorumlayışına dokuzuncu kez tanıklık etme şansını yakalayacak. 6 gün sürecek olan etkinliklerimize bütün edebiyatseverlerimizi bekliyor ve bu şöleni kaçırmamalarını tavsiye ediyoruz.

Festivalin bu seneki yabancı konukları arasında, Deli Dolu'dan çıkan Soluğun Mucizesi kitabıyla kendine kült bir hayran kitlesi yaratmış Yunan yazar Dimitris Sotakis, kitapları Alabanda Yayınları'ndan çıkan Meksika yazar Jorge Zepeda Patterson, yine Alabanda Yayınları tarafından yayımlanan ve eleştirmenlerden büyük övgüler toplayan İkimizden Biri Uyuyor kitabının Danimarkalı yazarı Josefine Klougart, Aslanları Uyandırmak isimli kitabı Koton Kitap tarafından yayımlanan İsrailli yazar Ayelet Gundar Goshen, ilk romanı Joyce'un Kızı, Hep Kitap tarafından yayımlanan ve büyük ilgi gören İngiltereli yazar Annabel Abbs, Dedalus Yayınları tarafından yayımlanan Biz Boğulanlar kitabının yazarı Danimarkalı Carsten Jensen, çizimleriyle dünya çapında büyük beğeni toplayan çizer Gijs Kast ve Dimitrie Cantemir Romen Kültür Merkezi desteğiyle festivale katılan Petre Craciun var.

Bu yılki temaya uygun olarak edebiyatseverler, "Büyüklere Masallar" isimli etkinlik kapsamında Argın Kübin, Orhan Tuncay, Arbil Çelen Yuca ve Beyza Akyüz'den yetişkin masalları dinleyecek. Etkinliklerden sonra ise KargArt'ta Steady Fingers ve Gülşen's Jazz Standards Band ile "Sözün Hayali Müzik" adı altında canlı müzik dinletileri ve yazarlarımızın DJ'lik yapacağı "DJ Kabininde Hayal" programıyla festival devam edecek.

İTEF-İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali, 2011 yılında başlattığı Profesyonel Buluşmalar Programı kapsamında sektörel etkinlikler için de çalışmakta, yerli yazar ve yayıncıların yabancı yayıncılar, editörler, çevirmenler ve yazarlarla işbirliği yapmalarını sağlayan uluslararası bir platform yaratmaktadır. İTEF, altı yıl içinde 30 farklı ülkeden 104 uluslararası yayıncılık profesyonelini festival sırasında İstanbul’da ağırladı. Başvurularını her geçen yıl arttıran programa bu yıl 35 farklı ülkeden 200 başvuru yapıldı. 2017 İTEF Profesyonel Buluşmalar Programı bu sene Beyoğlu Belediyesi, Doğan Kitap, Yapı Kredi Yayınları, Kronik Kitap, HEP Kitap, Everest Yayınları, Alfa Yayınları, Babil.com, Macaristan Kültür Merkezi, The Institute for the Translation of Hebrew Literature, Next Page Foundation, Basın Yayın Birliği ve Türkiye Yayıncılar Birliği'nin desteğiyle düzenlenecek. Üç gün sürecek bu programda yayıncılık profesyonelleri yayınevlerini ziyaret ederek Türkiye yayıncılık dünyasını ve Türkçeden diğer dillere çevrilebilecek kitapları yakından tanıma fırsatı elde edecek.

İTEF bu sene de öğrencilerle dünyanın dört bir yanından gelen yabancı yazarları buluşturmaya devam ediyor. Dimitris Sotakis, Jorge Zepeda Patterson, Annabel Abbs ve Petre Craciun öğrencilerle buluşacak yazarlardan bazıları.

İTEF'in bu seneki açılış töreni Everest Yayınları'nın deteğiyle Dimitrie Cantemir Romen Kültür Merkezi’nin katkılarıyla yapılacak.

Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesi’nde Buluşuyoruz!
Ahmet Hamdi Tanpınar Müze Kütüphanesi'nde edebiyatseverlerle bir araya geliyoruz. Mimarlığın edebiyatla ilişkisini irdelemek ve mimarlığa ilgi duyanlar için yeni algı kapıları açmak amacıyla yayıma hazırlanan Edebiyatta Mimarlık kitabının yazarları Hikmet Temel Akarsu ve Nevnihal Erdoğan, moderatörlüğünü Sevengül Sönmez'in yapacağı Mimari ve Hayal konulu söyleşide edebiyatseverlerle buluşacak.

Modernleşmenin Zihniyet Dünyası Bir Tanpınar Fetişizmi ve Zamanın İçinden Zamanın Dışından kitaplarıyla tanıdığımız Besim Dellaloğlu, Melih Cevdet Anday üzerine çalışmalarıyla tanıdığımız yazar Yalçın Armağan ve Kemal Tahir’in yayımlanmamış öykülerini kitaplaştıran, Melih Cevdet Anday’ın bütün eserlerini ve Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın eserlerinin sadeleştirilmiş basımlarını hazırlayan ve daha birçok eserde katkıları olan editör Sevengül Sönmez "Bizim Klasiklerimiz" Var mı? isimli söyleşide buluşacak.

Hadi Çocuklar Hayal Kuralım!
Hadi Masal Anlatalım kitabının yazarı ve hikaye anlatıcı Ayşegül Dede, Ahmet Hamdi Tanpınar Müze Kütüphanesi’nde çocuklara masal anlatmanın ve masalın içinde kaybolmanın hikayesini ve inceliklerini anlatacak.

Dedemin Bakkalı kitabıyla hem çocukların hem de yetişkinlerin kalbini kazanan yazar Şermin Çarkacı, Ahmet Hamdi Tanpınar Müze Kütüphanesi’nde okurlarıyla buluşacak.

Fantastik mekânları ve karakterleriyle çocukların hayal gücünü teşvik eden Bay Ka Buk ve Ejder’in yaratıcısı Zeynep Sevde yetişkinlere çocuk edebiyatı semineri ile çocuk edebiyatı meraklıları ile buluşuyor.

Deli dolu ve haşarı Asiye karakteriyle çocuk okurların sevgisini kazanan Halenur Çalışan Gürbüz, 9-13 yaş grubuyla söyleşi ve imza yapacak.

Biraz Rahatlayıp "Büyüklere Masallar" Dinlemek İstemez misiniz?
Judith Liberman’dan anlatıcılık eğitimi alan Argın Kubin, profesyonel masal anlatıcısı Arbil Çelen Yuca, Şifâhen Masallar’ın kurucusu yazar Beyza Akyüz ve Orhan Tuncay ile birlikte "Büyüklere Masallar" etkinliklerine tüm edebiyatseverleri bekliyoruz. Bu sene İTEF programı dahilinde bir de çizer ağırlıyoruz, Hollanda Kraliyeti'nin ve Nederlands Letterfonds Dutch Foundation for Literature'ın desteğiyle Gijs Kast da çizimleriyle birlikte etkinliklerde olacak ve masal anlatıcılarımızın hikayelerini resimlerle buluşturan bir performans sergileyecek.

Biraz da Müzik!
Etkinliklerimizin devamında KargArt'ta edebiyatseverleri, yazarların DJ’lik yapacağı “DJ Kabininde Hayal” etkinlikleri ve Steady Fingers, Gülşen's Jazz Standards Band, Yinon Muallem gibi isimlerin sahne alacağı canlı performanslar bekliyor.

Fantastik Edebiyat Okurları Buraya!
"Le Guin ve Atwood Bağlamında Fantastik Edebiyat ve Kadın" başlıklı söyleşide Dedalus Yayınları'ndan Sedat Demir, Nil Sakman ve Seran Demiral ile buluşuyoruz.

Yabancı Yazarlarımızla Tanışın!
Joyce'un Kızı isimli romanı 2017 yılında Hep Kitap tarafından yayımlanan Annabel Abbs, bu romanıyla 2015 yılında genç yazarlara verilen Impress Prize’a layık görüldü ve birçok dile çevrildi. Abbs, Hep Kitap'ın desteğiyle İTEF'e katılıyor.

Josefine Klougart, Danimarka Kraliyet Ödüllü bir yazar. Üçüncü romanı İkimizden Biri Uyuyor ile 2013’te Nordic Council Edebiyat Ödülü’ne ikinci kez aday oldu. İkimizden Biri Uyuyor 2016 yılında Bence Yayınları'nın alt markası olan Alabanda Yayınları'ndan çıktı ve büyük ilgi topladı.

İlk romanı One Night, Markovitch ile 2012'de En İyi İlk Roman dalında Sapir Ödülü’nü ve 2016'da İtalya'da Adei-Wizo ödülünü kazanan Ayelet Gundar-Goshen son olarak Aslanları Uyandırmak romanıyla İngiltere'de 2017 Jewish Quarterly Wingate ödülünün sahibi oldu. Aslanları Uyandırmak, 2016 yılında Koton Kitap tarafından yayımlandı. Gunday-Goshen İTEF'e İsrail Başkonsolosluğu'nun desteğiyle katılıyor.

Carsten Jensen, 2006'da yayımlanan Biz, Boğulanlar isimli romanında modern Danimarka'nın doğuşunu, kendi doğduğu şehrin tarihi üzerinden anlatır. Jensen, 2009 yılında Olof Palme ödülünü, 2012 yılında ise Søren Gyldendal Ödülü'nü kazandı. Biz Boğulanlar'ın Türkçe baskısı 2016 yılında Dedalus tarafından yayımlandı.

Soluğun Mucizesi çağının en önemli yazarlarından biri haline gelen yazar Dimitris Sotakis bu kitap ile Vincitore dell' Athens Edebiyat Ödülünü'nü kazandı ve 2011'de de Avrupa Birliği Edebiyat Ödülü'ne aday gösterildi. Soluğun Mucizesi, 2014 yılında TUDEM Yayınları'nın alt markası olan DeliDolu tarafından yayımlandı.

Siglo 21 ve Público gazetelerinin kurucusu olan Jorge Zepada Patterson ilk romanı Soysuzlar ile büyük yankı uyandırdı. Kitap, Türkiye'de Bence Yayınları'nın alt markası olan Alabanda tarafından yayımlandı.

Romanyalı çocuk yazarı Petre Craciun ise İTEF'e Dimitrie Cantemir Romen Kültür Merkezi'nin desteğiyle katılıyor.

İTEF- Kuzguncuk Nail Kitabevi Buluşmaları Devam Ediyor!
Geçen sene olduğu gibi bu sene de İTEF etkinliklerinden bazıları Kuzguncuk Nail Kitabevi'nde gerçekleşecek.

Üç gün boyunca sürecek etkinliklerde yerli ve yabancı yazarlar bir araya gelerek halka açık söyleşiler gerçekleştirecekler. Edebiyatseverler, Kuzguncuk Nail Kitabevi’nin samimi ortamında ücretsiz olarak etkinliklere katılma ve yazarlarla tanışma fırsatı bulacak.

Bu Sene Bir İlk!
Next Page Foundation ve Anna Lindh Foundation ile ortaklaşa yürüttüğümüz etkinlikler kapsamında Bulgaristanlı yazar Alek Popov ve Hamdy El-Gazzar Okan Üniversitesi ve Yeditepe Üniversitesi'nde "Yazarın Perspektifinden Çeviri" konulu sempozyumda öğrencilerle buluşacak.

Yazarlar ve programla ilgili detaylar festivalin web sayfasından ve sosyal medya hesaplarından takip edilebilir.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Resime sağ tıklayıp jpg formatında farklı kaydedebilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Dans Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT